Scherm 3-1

Wat moet je weten over kinderopvangtoeslag?

Wil je gebruik maken van kinderopvang? Dan wil je zeker weten dat je het kan betalen. Veel ouders die gebruik maken van kinderopvang hebben recht op kinderopvangtoeslag. Wij vertellen je hier graag meer over. Wat is het, wie heeft er recht op en welke voorwaarden zijn er?    

Let op! Als we het in deze app over kinderopvang hebben, bedoelen we met ‘kinderopvang’ altijd dat je kind naar professionele kinderopvang op een kinderdagverblijf of crèche, peuteropvang (ook wel peuterschool of peuterspeelzaal genoemd), buitenschoolse opvang (naschoolse of voorschoolse opvang) gaat of bij een gastouder wordt opgevangen.

Let op! Maak je gebruik van voorschoolse educatie (ve)? Daarvoor is een subsidieregeling vanuit de gemeente. En dat kan gevolgen hebben voor de kinderopvangtoeslag. Meer informatie over ve en kinderopvangtoeslag.

De overheid betaalt mee aan de kosten voor de kinderopvang. Dat maakt kinderopvang voor ouders goedkoper. Hierdoor kunnen meer ouders gebruik maken van kinderopvang en kunnen ouders werken. Kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen en een goede voorbereiding op school. Voor kinderen zelf is het dus ook belangrijk dat ze naar de kinderopvang kunnen gaan. 

Om kinderopvangtoeslag te krijgen moeten jij én je eventuele toeslagpartner aan voorwaarden voldoen. Hieronder noemen we de belangrijkste

  1. Je werkt of volgt een traject naar werk of je volgt een opleiding of je doet verplicht een inburgeringscursus of je hebt langdurige zorg nodig (Wlz-indicatie). Heb je een toeslagpartner? Dan moet hij/zij ook werken of of een opleiding of een traject naar werk volgen of heeft langdurige zorg (Wlz) nodig of doet verplicht een inburgeringscursus.
  2. Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor je kind. Of je betaalt voor een groot deel de kosten van het levensonderhoud van je kind.
  3. Je kind staat op je woonadres ingeschreven.
  4. De kinderopvang staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
  5. Je hebt met de kinderopvang een contract afgesloten.
  6. Het kind waarvoor je kinderopvangtoeslag aanvraagt, zit nog niet op de middelbare school.
  7. Jij betaalt zelf de rekening van de kinderopvang.
  8. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en een Burger Service Nummer (BSN).

In sommige situaties gelden er extra regels:

Co-ouder
Ben je co-ouder? Op deze pagina van Toeslagen lees je wat de gevolgen zijn voor de kinderopvangtoeslag.

Buitenland
Woon of werk je in het buitenland? Op deze pagina van Toeslagen lees je wat de regels zijn.

Gaat je kind in het buitenland naar de kinderopvang? Op deze pagina van Toeslagen lees je wat de regels zijn.

Woont je partner in het buitenland? Kijk dan op deze pagina van Toeslagen wat dan de regels zijn. 

 

Bel naar de Belastingtelefoon (gratis) als je vragen hebt over jouw situatie.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van meerdere zaken. De belangrijkste zijn: 

Op deze pagina van toeslagen.nl kun je een proefberekening maken

Let op! Ook met een hoog inkomen heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit is bij huur- of zorgtoeslag anders. 

Let op! Verandert er iets in je werksituatie of inkomen? Gaat je kind meer of minder uren naar de kinderopvang? Gaat de uurprijs van de kinderopvang omhoog? Of verandert er iets anders in je persoonlijke situatie? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan Toeslagen. Anders krijg je misschien teveel kinderopvangtoeslag. En moet je terugbetalen. Of je hebt recht op meer kinderopvangtoeslag en dan krijg je geld extra. Gebruik de handleiding voor het doorgeven van een verandering in deze app.

Toeslagen schat van tevoren in hoeveel kinderopvangtoeslag je hoort te krijgen. Het is dus een vooruitbetaling. Toeslagen noemt dat een ‘voorschot’. Toeslagen berekent het voorschot op basis van de gegevens die ze van je heeft. Toeslagen controleert tijdens het jaar en na afloop van het jaar of de gegevens kloppen. Kloppen de gegevens niet? Dan kan het zijn dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Of je krijgt te weinig kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je nog een nabetaling. Daarom is het heel belangrijk dat je zelf regelmatig de gegevens controleert. En eventueel aanpast.  

Je kan veranderingen doorgeven op toeslagen.nl. Gebruik hiervoor de handleiding voor het doorgeven van een verandering in deze app.
Ook kan je een wijziging doorgeven in de app van Toeslagen zelf. 

Ga je kinderopvangtoeslag aanvragen? Gebruik dan deze checklist voor het verzamelen van de juiste spullen en gegevens. Deze handleiding helpt je bij het aanvraagproces.

Dit zijn de belangrijkste regels van de kinderopvangtoeslag. Maar let op: het zijn niet alle regels. Wil je meer weten? Kijk dan op toeslagen.nl of bel gratis de Belastingtelefoon (0800-0543).